Jussila_1950_luvulla%20001-normal.jpg

Jussilan tila sijaitsee Ruotsinkylässä Tuusulassa.  Jussilan tilan vaiheet poikkeavat tavanomaisesta. Tila on yksi Ruotsinkylän kantatiloista ja sijaitsi alun perin aivan kylän keskustassa. Johannesbergin kartanon omistaja Anders de Bruce osti tilan vuonna 1765 js siirrätti sen nykyiselle paikalleen, kylän torpparialueelle Helsinki-Hämeenlinnan maantien varteen. Uusi Jussila sai maat,  joita oli aikaisemmin viljelty Johannesbergin kartanon krouvin yhdeydessä. Heti seuraavana vuonna tila siirtyi takaisin talonpoikaiseen omistukseen, kun de Bruce myi sen Matti Mattilanpojalle. Kartano jatkoi kuitenkin krouvin pitoa paikalla.

Jussilan vanhempi päärakennus Kievari on pystytetty todennäköisesti juuri muuton yhteydessä, 1760-luvun puolivälissä. Se on paritupatyyppinen, pitkänurkkainen, pystyvuorattu ja punaiseksi maalattu hirsirakennus.

Uudempi, empirevaikutteinen asuinrakennus on rakennettu ilmeisesti 1800-luvun puolivälin tienoilla.  Kuusiaitojen ympäröimää rakennusta on uusittu 1930- ja 1970-luvuilla, mutta se on kattoikkunaa ja itäpään pientä laajennusta lukuunottamatta säilyttänyt alkuperäisen asunsa yksityiskohtia myöten. Asuinrakennuksen tuntumassa on kaksi hirsiaittaa, toinen ilmeisesti jo 1700-luvulta ja toinen vuodelta 1800. Kokonaisuuteen kuuluu myös joukko ulko ja talousrakennuksia.

IMG_5125-normal.jpg

 Tiiliseinälöytö päätalossa.

IMG_5135-normal.jpg

Orava käpypuuhissa.